7 adımda analistler ve geliştiriciler için ödeme formu özellikleri

Emre Fındık
işletmeler için ödemeler
2 min readMar 5, 2019

--

Kartlı ödemeler alanında arkadaşlarım ile birlikte küçük yazılar yayına alıyoruz. (Kış ayı da olsa sahil kenarında yazıyı kaleme almak en keyiflisi) Sanal mecralarda kart ile ödeme yapmayı kolaylaştırmak adına küçük bir listem var. Umarım faydalı olur.

Bir ödeme formu;

  1. Çeşitli tarayıcılarda (masaüstü veya mobil) aynı tecrübeyi yaşatabilmeli. Tarayıcıların ek olarak sağladığı tüm özellikler (deneysel olanlar dahil) ödeme tecrübesini bir sonraki seviyeye taşıyabilir. (autofill, placeholders, smart click…vb) Burada güncel kalabilmek için Web Ödemeleri Çalışma Grubu takip edebilirsiniz.
  2. Hata mesajlarının ve form yönlendirmelerinin anlaşılabilir ve aksiyon alınabilir bir dil ile yazılması önemli faktörlerden biridir. Sitenin veya uygulamanın desteklediği dile göre hata mesajı gösterimi (en azından İngilizce) fark yaratacaktır.
  3. Mobil uygulamaların (native veya hybrid ..vb) olmasına göre form tecrübesinin optimize edilmesi gerekmektedir. Örnek olarak kart numarası girişi yapılırken alfabeden uzak durmak veya ay/yıl, cvc alan geçişlerde imleç hareket ettirildiğinde kaldığı yerden devam edebilmek gibi. Son olarak bu madde için responsive olmasını ekleyebiliriz.
  4. 1Password ve LastPass gibi uygulamalarda saklanan kart bilgilerinin forma entegre olarak doldurulabilmesini sağlamak yine fark yaratacak adımlardan biridir. (Güvenlik kaygıları gözetilmeden kartını kayıt eden kart sahipleri içindir.)
  5. Sağdan sola yazılan alfabelerin ve CJK numerals için giriş alanlarının desteklenmesi göz ardı edilebilir ancak satın almak isteyen kart sahiplerine güzel bir tecrübe yaşatmak için eklenebilir.
  6. Kart numarası için anlık olarak luhn algoritması (mod 10, check digit) uygulaması (uygulanmayan kartlar olabilir), kartın son kullanma tarihi alanında geçmiş bir tarih girilememesi gibi kontrollerin ön yüzde yapılması optimizasyon için yardımcı olacaktır.
  7. Güncel bir BIN servisi ile kart şemasını anlayıp (Mastercard / Visa / Troy / Discover / Amex..vb) uygun logonun ekranda gösterilmesi, ek olarak taksit yapılabilen bir BIN numarası ise bunun kart sahibine ekranda taksit seçeneklerinin sunularak belirtilmesi gereklidir. Şema özelinde özel bir kural var ise (luhn uygulamamak, 13–19 hane desteği, AMEX 4 hane CVC..vb) bunun hata mesajını yine kart sahibinin rahatça görebileceği bir alana yerleştirmek uygun olacaktır.

Listem şimdilik bu kadar. Bu listeyi kartliodemeler yayınında güncel tutmaya çalışacağım. Ibtech’den Kurtuluş Şahin ve Troy’dan Mustafa Aktaş’ın yazılarına göz atmanızı tavsiye ederim. Eklemek istediğiniz maddeler ve yorumlarınız var ise bizim ile paylaşabilirsiniz.

--

--